Nagyvilág

Az Ebola kicsúszott a segélyszervezetek kezéből

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány gyorsabban terjed, mint ahogy a megfékezésére irányuló erőfeszítések haladnak.

“Emberéletek tekintetében és társadalmi-gazdasági szempontból is katasztrofális következményekkel járhat a helyzet további romlása, nagy a kockázata emellett annak is, hogy a járvány más országokra is átterjed” – jelentette ki Margaret Chan az egyeztetés után tartott sajtótájékoztatóján.

Küldik a segítséget

A főigazgató abbéli reményét fejezte ki, hogy a pénteki találkozó fordulópont lesz az Ebola-vírus elleni harcban. A járvány elleni fellépés a főigazgató szerint jelenleg közel sem kielégítő.

Az Ebola-vírus okozta vérzéses láz már legalább 729 emberrel végzett Nyugat-Afrikában. A WHO tájékoztatása szerint eddig összesen több mint 1300 megbetegedést regisztráltak. Csak július 23. és 27. között 122 új megbetegedést jegyeztek fel Guineában, Libériában, Nigériában és Sierra Leonéban, a 122-ből 57-en bele is haltak a kórba.

Az ENSZ egészségügyi szervezete a járvány megfékezésére 100 millió dolláros akciótervet dolgozott ki. Eszerint az érintett országokba több száz egészségügyi dolgozót – köztük orvosokat, ápolókat, járványkutatókat és logisztikai szakértőket – küldenének, mivel a helyi szervek képtelenek megbirkózni a kórral.

Nincs rá orvosság

Az Ebola-vírus egyelőre csak Afrikában van jelen. Vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség legtöbbször végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyójáról nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik