Nagyvilág

Repülőgépet küldtek az ebolás betegekért

Kimentik Libériából a halálos vírussal fertőzött két amerikai misszionáriust, akiket az Egyesült Államokban gyógyítanak tovább.

Repülőgépet küldtek a Libériában Ebola-vírussal megfertőződött két amerikai misszionáriusért az Egyesült Államokból, hogy hazaszállítsák őket – értesült a CNN hírtelevízió, hozzátéve, hogy legalább az egyiküket Atlantában fogják kezelni. Ez lesz az első eset, hogy ebolás beteget gyógyítanak Amerikában.

Az atlantai Emory Egyetemi Kórház csak annyit közölt, hogy rövidesen megkezdik egy ebolás beteg kezelését az intézmény amerikai járványügyi hivatallal (CDC) közösen kialakított szigorúan izolált részlegében. A kórház nem nevezte meg, hogy kit vár, a CNN hírtelevízió viszont úgy értesült, hogy a Libériában megbetegedett amerikai orvosról és misszionárius társáról – egy férfiról és egy nőről van szó, akiknek állapota súlyos, de stabil. A betegekért különgép indult amerikai idő szerint csütörtökön.

Többet árt, mint használ?

A CDC igazgatója sem közölte, hogy ki érkezik Atlantába, annyit viszont megjegyzett, hogy a súlyos betegek szállítása kockázatos, mert sokszor többet árt, mint használ.

Az amerikai járványügyi hivatal szóvivője, Barbara Reynolds úgy fogalmazott, nincs tudomásuk arról, hogy az Egyesült Államokban korábban bármikor is kezeltek volna ebolás beteget, de az elmúlt évtizedben voltak öten, akik Lassa-, illetve Marburg-lázban szenvedtek. Az Ebolához hasonlóan ez a két betegség is vérzéses lázzal jár.

Közben az amerikai országos egészségügyi intézet (NIH) fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének igazgatója tudatta, hogy az intézmény szeptember közepén megkezdi egy Ebola-vírus elleni kísérleti vakcina klinikai tesztelését. A szer majmokon biztató eredményeket mutatott.

A mostani Ebola-járvány július 27-ig legalább 729 emberrel végzett Nyugat-Afrikában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik