Nagyvilág

Moszkva visszaszólt Obamának

Megrökönyödéssel fogadták az amerikai elnök kijelentését, hogy Oroszország mindezidáig nem működött együtt a Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító szerencsétlenségének kivizsgálásában - közölte szerdán az orosz külügyi szóvivő.

Alekszandr Lukasevics felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz védelmi minisztérium az elsők között hozta nyilvánosságra a katasztrófával összefüggő, rendelkezésére álló adatokat, miközben az amerikai fél mindeddig nem szolgált semmilyen ténnyel a hangzatos vádakon, valamint a közösségi portáloktól és társadalmi szervezetektől beszerzett információkon kívül.

Lukasevics felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szabályai szerint Oroszország nem érintett fél a maláj gép szerencsétlenségének ügyében, és ahhoz, hogy részt vegyen a vizsgálatban, hivatalos meghívót kell kapnia a nyomozást folytató holland testülettől.

A meghívást azonban Oroszország csak néhány napja kapta meg, és rögtön kinevezte képviselőit, akik azonnal munkához láttak – mondta Lukasevics.

Barack Obama kedden újabb, az orosz energetikai, hadiipari és pénzügyi szektort érintő amerikai szankciók bevezetését jelentette be Oroszország ellen. Az elnök a gazdasági büntetőintézkedések meghozatalát azzal indokolta, hogy Oroszország továbbra sem működik együtt az ukrajnai válság rendezésében, mi több, tovább támogatja a szakadárokat, tüzérséggel löveti az ukrán kormányerők állásait és csapatokat vont össze a két ország határán. Obama leszögezte, hogy Moszkva mindezidáig nem működött együtt a Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító pusztulásának kivizsgálásában sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik