Nagyvilág

Megállapodás az oroszellenes gazdasági szankciókról

Az Oroszországgal szemben bevezetendő széles körű gazdasági szankciókról állapodtak meg az EU tagállamai.

Előzetes megállapodás született kedden az Európai Unió tagállamainak nagykövetei között az Oroszországgal szemben bevezetendő széles körű gazdasági szankciókról – közölték diplomáciai források. Az Európai Unió külügyminiszterei a múlt héten határoztak arról, hogy elő kell készíteni olyan büntetőintézkedéseket, amelyekkel korlátozható Oroszország hozzáférése a tőkepiacokhoz, a védelmi szektor termékeihez, valamint az úgynevezett kettős felhasználású termékekhez, amelyeket katonai, rendészeti és polgári célokra is lehet használni, továbbá az úgynevezett érzékeny termékekhez, beleértve az energiaszektorban használatos technológiákat is.

Az AFP francia hírügynökség nevük elhallgatását kérő diplomáciai forrásokra hivatkozva közölte, hogy négy, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelálló üzletember vagyonának befagyasztásáról szóló határozatot fogadtak el, valamint büntetőintézkedéseket foganatosítottak négy intézmény, illetve vállalat ellen is, ezek közül az egyik állítólag egy bank.

A szóban forgó üzletemberek, intézmények vagy vállalatok a vádak szerint a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi annektálásából és a kelet-ukrajnai bizonytalan helyzet fenntartásából húztak hasznot. Egyelőre nem tudni, hogy mely személyeket, vállalatokat vagy intézményeket sújtanak korlátozásokkal, a kibővített uniós szankciós listát a tervek szerint szerdán hozzák nyilvánosságra az Európai Unió hivatalos közlönyében. 

Az EU Ukrajnával kapcsolatos feketelistájára eddig nyolcvanhét természetes személy és húsz jogi személy került fel, a büntetőintézkedések az orosz nemzetbiztonsági tanács több tagját is érintik. A listán szereplő természetes, illetve jogi személyeket vagyonbefagyasztással, főleg bankszámlazárlattal sújtják, a természetes személyek esetében ehhez uniós beutazási tilalom is társul.

Egy másik, név nélkül nyilatkozó forrás elmondta, a korlátozások célja, hogy meghiúsítsanak bizonyos krími és szevasztopoli befektetéseket az építőipari, a közlekedési, a telekommunikációs és az energetikai szektorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik