Nagyvilág

Újraindulhat a hidegháború: Oroszország megszegte a rakétaszerződést

Washington szerint Oroszország megsértette a közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló szerződést, amikor tiltott földről indított rakéták tesztelésébe kezdett – írja a New York Times.

A lap bennfentes információi szerint Barack Obama levelet küldött Vlagyimir Putyinnak hétfőn, amelyben a szerződés megsértéséről tájékoztatta az orosz elnököt. Ez a szerződésszegés újabb feszültséget hozhat az Egyesült Államok és Oroszország amúgy sem felhőtlen viszonyába, amit a szeparatisták támogatása és a Snowden-ügy is alaposan megterhelt már – derül ki a New York Times internetes kiadásánek cikkéből.

Az 1987-es szerződés, amit még Gorbacsov és Reagan írt alá az 500 és 5500 kilométeres hatótávolságú rakéták szabályozására, segített lezárni a hidegháborút, de a mostani szerződésszegés lehetséges, hogy a hidegháború újraindulásának a jele.

Amerikai kormányzati információk szerint a szerződés megkötése óta Oroszország először 2008-ben kezdte tesztelni az új rakétáját, és 2013-ban az amerikai fegyverellenőr, Rose Gottemoeller felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország esetleg megszegi a megállapodást. Most pedig az Egyesült Államok hivatalos szinten is szót emelt a rakétatesztelés ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik