Nagyvilág

Visszakérték a lemondott spanyol királytól az ajándékhajót

Az eredeti ár közel tizedéért egy komphajótársaságnak adják el 2,2 millió euróért (680 millió forint) János Károly lemondott spanyol király egykori luxusjachtját azok a Baleár-szigeteki üzletemberek, akik még 2000-ben adták ajándékba azt.

A Spanyolországot sújtó gazdasági válságra hivatkozva az uralkodó tavaly májusban megvált az addig is ritkán használt Fortuna hajótól, amelynek fenntartása az akkori indoklás szerint aránytalanul nagy terhet rótt a királyi ház költségvetésére.

A király felkérte a közvagyont kezelő hivatalt a hajó eladására, de a Baleár-szigetek Idegenforgalmi és Kulturális Alapítványába (Fundatur) tömörült vállalkozók visszakérték az ajándékot, amelynek célja az lett volna, hogy az uralkodó a földközi-tengeri szigetcsoporton tölthesse a szabadságát, ezzel is népszerűsítve az ottani üdülőhelyeket.

A Fundatur hétfőn közölte, hogy az elmúlt fél évben beérkezett ajánlatokból a Balearia Eurolinas Maritimas hajótársaságét választották, amely főleg a Baleár-szigeteken működtet kompokat.

A 41,5 méteres hajónak csak az egyszeri “megtankolása” 26 ezer euróba (8 millió forint) kerül.

Egyelőre nem tudni, hogy az egykori királyi jachtot milyen célra használja a hajózási társaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik