Nagyvilág

Kárpátaljai magyar nők tiltakoztak a háború ellen

Hat magyar település lányai és asszonyai gyalogos forgalomlassító akcióval demonstráltak vasárnap este a kelet-ukrajnai háború és mozgósítás ellen a Beregszászt Munkáccsal összekötő főúton.

Vasárnap este 7 órára mintegy 150-200 magyar nő gyűlt össze Gát község közelében, a beregszászi és munkácsi járások határánál, hogy az ottani gyalogátkelőhely lehetőségeit kihasználva zárják le a két kárpátaljai város közötti forgalmas útvonalat. A tömeg folyamatos mozgásban volt a zebrán, így percek alatt meglehetősen tekintélyes méretű gépkocsisor alakult ki mindkét irányban.

A megmozdulás résztvevői időnként rövid szüneteket iktattak be, ily módon enyhítve a dugóban rekedt járművezetők és utasaik helyzetén. Az akció egészen sötétedésig, azaz körülbelül fél 10-ig tartott. Ezalatt csupán egy alkalommal kellett a helyszínen ügyeletet tartó rendőröknek beavatkozniuk, amikor egy kisbusz türelmetlen vezetője a tömeg közé hajtott, amiért eljárást kezdeményeztek ellene. Heveskedése szerencsére nem okozott komolyabb sérülést – mondta el a megmozdulás egyik résztvevője.

Fotó: Szabó Erika

A Kelet-Ukrajnában dúló, s a kárpátaljai magyar lakosság szemében értelmetlennek tűnő testvérháború, valamint a helyi magyar férfiakat is érintő behívások elleni tiltakozó akció egyfajta flashmobszerű szervezés révén jött létre a derceni asszonyok kezdeményezésére, akik a múlt hét második felében tették közzé az alábbi felhívást az internetes közösségi oldalakon:

„FIGYELEM! Lányok, vasárnap este 7 órakor az izsnyéti letérőnél gyülekeznek az asszonyok és lányok, a behívásokkal kapcsolatban. Legyetek szívesek terjeszteni ezt a környező falvakban is, mert csak Dercen egyedül nem megy semmire. Gát, Fornos, Izsnyéte, Kerepec stb, nagyon várunk minden hölgyet bármilyen korosztály is legyen. Férfiak ne jöjjenek, mert bajba kerülhetnek! A fiaink, férjeink sorsa részben a mi kezünkben van!”

Az asszonyok az akció során falvanként képviselőket jelöltek ki a soraikból, akiket megbíztak egy beadvány megfogalmazásával, amelyet a későbbiekben el kívánnak juttatni a Kárpátalja megyei közigazgatás elnökéhez és más illetékesekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik