Nagyvilág

Néhány órára elhallgatnak a fegyverek a Közel-Keleten

Reggel héttől lép életbe tűzszünet, de Izrael azért tovább keménykedik a palesztin „terroristákkal".

Az izraeli hadsereg megerősítette szombatra virradóra, hogy helyi idő szerint reggel hét órától tizenkét órás időtartamra felfüggeszti gázai hadműveletét, de arra figyelmeztetett, hogy vissza fog vágni a palesztin “terroristáknak”, ha az izraeli katonák és civilek elleni támadásokra használják fel a fegyvernyugvás idejét – írja az MTI.

A hadsereg közleményében arra is kitért, hogy a tűzszünet idején folytatni fogja a palesztin fegyveresek által Izrael elleni támadásokra használt alagutak felkutatását és megsemmisítését. Arra kérte a gázai lakosokat, hogy ne térjenek vissza otthonaikba azok, akiket korábban távozásra szólítottak.

Péntek este vált ismertté, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beleegyezett abba, országa szombat reggeltől tizenkét órára felfüggeszti gázai hadműveletét. Ezt egy amerikai kormányilletékes közölte, aki John Kerry amerikai külügyminiszter kíséretében részt vett a válságnak szentelt kairói tárgyalásokon. Nem sokkal később a Hamász radikális szervezet is bejelentette, hogy Izraelhez hasonlóan tizenkét órás humanitárius tűzszünetet hirdet szombat reggeltől.

A gázai fegyveres konfliktus megoldását fáradozó közvetítőknek, az ENSZ-nek, az Egyesült Államoknak, az Arab Ligának és Egyiptomnak – amelyek pénteken egész nap intenzív tárgyalásokat folytattak Kairóban – az a céljuk, hogy fegyvernyugvásra bírják Izraelt és a Hamászt. Pénteken késő este vált ismertté az a szándék, hogy először 12 órás humanitárius tűzszünetet hirdetnének, amelyet a fegyvernyugvás lejártával további hét napra, a ramadán iszlám hónapot záró íd al-fitr ünnep idejére meghosszabbítanák. Az ünnep a közel-keleti arab országok többségében jövő hétfőn veszi kezdetét.

Durva légicsapás a tűzszünet előtt

Négy palesztin gyerek és négy felnőtt halt meg, illetve tízen megsebesültek a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légicsapásban szombat hajnalban, néhány órával a Jeruzsálem és a Hamász radikális palesztin szervezet által beharangozott 12 órás tűzszünet kezdete előtt – közölték palesztin kórházi források.

Az áldozatok házát találat érte a dél-gázai Hán-Juniszban.

A július 8-án kezdődött gázai fegyveres konfliktus kezdete óta ezzel 878-ra nőtt a palesztin áldozatok száma, több mint 5700-an megsebesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik