Nagyvilág

Gáza: felkeléssel fenyegetnek

Összetűzésekbe torkolló éjszakai tüntetéseket követően a „harag napja" néven újabb tiltakozásokat hirdettek meg péntekre Ciszjordániában, tiltakozásul Izraelnek a Gázai övezetbeli hadműveletei miatt, a Hamász szóvivője pedig "harmadik intifádával" fenyegetőzött.

Mintegy tízezer palesztin tüntetett csütörtök éjjel Ciszjordánia több városában a gázai övezetbeli „Erős Szikla” hadművelet ellen. A tömeg kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálta a tömegoszlató eszközöket és gumilövedékeket, majd éles lövedéket is bevető izraeli egyenruhásokat. Egy palesztin meghalt, további hatot lőtt sebekkel ápolnak az izraeli lövések nyomán.

A Palesztin Hatóság péntekre a „harag napját” hirdette meg, újabb tüntetésekre szólítva fel a ciszjordániai lakosságot. Izraelben a biztonságiak teljes készültséggel várják pénteken a mecsetekben az imaidők végét – közölte a jeruzsálemi közszolgálati rádió. A tizennyolcadik napja tartó izraeli hadműveletnek több mint nyolcszáz halottja van palesztin kórházi források szerint.

A gázai mentőszolgálat összesítése szerint csütörtökön mintegy százan haltak meg az izraeli támadásokban, a halálos áldozatok többsége civil volt. Az izraeli oldalon 34-en haltak meg a július 8-án kirobbant fegyveres konfliktusban. A hadsereg szerint közülük 32-en katonák voltak, ketten civilek, akiknek életét a Gázából kilőtt rakéták oltották ki.

Lövöldözés a tüntetésen

 Csütörtök késő este több ezer tüntetőből álló tömeg indult meg Ciszjordániában Rámalláh felől a Fatah több vezetőjével az élén, majd a Jeruzsálemtől északra található Kalandia határátkelőnél a palesztinok kövekkel, petárdákkal és Molotov koktélokkal dobálták az izraeli erőket.   

Az izraeli katonák szerint a tömegből tüzet nyitották rájuk Kalasnyikov gépfegyverekkel, erre válaszoltak a lövésekkel – mondta egy rendőr a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a Yentnek. Később a kalandiai összecsapások hírére Hebronban, Túl-Karmben, Betlehemben és Kelet-Jeruzsálemben is menetek indultak a helyi izraeli fegyveres erők ellen, amelyek megpróbálták eloszlatni a tömegeket.

A Kelet-Jeruzsálemben, a Mecsetek terénél kitört összecsapásnál letartóztatták a tüntetések harminckilenc résztvevőjét. A zavargásokban megsérült tizenhárom izraeli rendőr. A Hamász Katárban élő szóvivője, Husam Badram szerint eljött az újabb Izrael elleni felkelés, a harmadik intifáda ideje. „Ez a lehetőségünk” – üzente a ciszjordániai palesztinoknak.

A Gázai övezetben is tovább folytak a harcok éjszaka, melynek során az izraeli légierő bombát dobott az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges szervezet szóvivőjének s egyben egyik legmagasabb rangú vezetőjének, Szalah Abu Hasszeninnek rafahi házára. A robbanásban életét vesztette Hasszenin fia is és tizennégyen megsebesültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik