Nagyvilág

Bezárták az amerikai nagykövetséget Líbiában

A szomszédos Tunéziába menekítették a személyzetet a líbiai milíciák közötti harcok miatt.

A washingtoni külügyminisztérium nyilatkozatban közölte, hogy a líbiai nagykövetség személyzete szombaton elhagyta Tripolit, és szárazföldön a szomszédos Tunéziába távozott. A nagykövetség működését átmenetileg felfüggesztik, amíg a biztonsági helyzet nem javul.

A líbiai főváros hetek óta az egymással vetélkedő fegyveres csoportok harcának színtere, amelynek minden oldalon több tucatnyi halálos áldozata van. Különösen súlyos harcok dúlnak a líbiai főváros repülőterénél.


Az Egyesült Államok alig több mint három év leforgása alatt másodszor zárja be líbiai nagykövetségét. 2011 februárjában a képviselet felfüggesztette működését az akkori líbiai diktátor, Moammer Kadhafi ellen kirobbant felkelés miatt.
 A nagykövetség működésének felfüggesztése és a már amúgy is csökkentett személyzet kivonása az Obama-kormány aggodalmának kifejeződése az amerikai diplomatákat fenyegető veszély miatt.

Az Egyesült Államokban élénken emlékeznek a kelet-líbiai Bengáziban működő amerikai konzulátus elleni 2012. szeptember 11-i merényletre, amelyben négy amerikai állampolgár, köztük az akkor éppen ott tartózkodó Chris Stevens amerikai nagykövet veszítette életét. A merénylet miatt éles támadások érték a kormányzatot az Egyesült Államokban, ahol egy új kongresszusi vizsgálat is indul az ügyben. 


A nagykövetség működésének felfüggesztésével egy időben a washingtoni külügyminisztérium figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Líbiába, illetve a már ott tartózkodókat, hogy haladéktalanul távozzanak az észak-afrikai országból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik