Nagyvilág

Egyre több a halott a tripoli repülőtérnél

Legkevesebb 47 ember meghalt és mintegy 120 megsebesült a Tripoli nemzetközi repülőtérnél egy hete dúló harcokban.

A repülőtér feletti ellenőrzést egymással szemben álló fegyveres csoportok próbálják megszerezni. A harcok egy héttel ezelőtt kezdődtek, és a három nappal ezelőtt kihirdetett tűzszünet ellenére vasárnap felújultak. A szembenállók aknavetőkkel, tüzérségi fegyverekkel és Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtték egymást.

Az összetűzésekben a repülőtéren veszteglő gépek túlnyomó többsége – tízből kilenc – megrongálódott, jelentős károk keletkeztek az irányító központban és más reptéri létesítményekben, illetve a légi kikötő felé vezető utakban.

A kőolajban gazdag észak-afrikai országban kialakult bizonytalan helyzet egyik oka, hogy az átmeneti kormány nem tudja ellenőrzése alatt tartani azokat a fegyveres csoportokat, amelyek 2011-ben segítettek elűzni Moammer Kadhafi akkori vezetőt.

Az egyre romló biztonsági helyzet miatt az ENSZ hétfőn bejelentette, hogy kivonja az országból az ott dolgozó munkatársait. A világszervezet líbiai missziója szerint a tripoli reptér lezárása és a közbiztonság hiánya lehetetlenné tette a munkavégzést.
A tripoli reptér mellett hétfőn a miszrátait is lezárták, a bengázi pedig már két hónapja zárva van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik