Nagyvilág

Iraki válság: óriásit bakizott a BBC

Szíria nem iraki, hanem csak saját területen mért légicsapásokat iszlamista felkelőkre. Mint kiderült, a brit közszolgálati média rosszul fordította le az iraki kormányfő arab nyelvű nyilatkozatát.

A BBC korábbi híradása szerint Máliki azt mondta, hogy Damaszkusz a közös határ iraki oldalán lévő al-Káim településnél bombázta az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) harcosait.

A javított fordítás szerint egyértelműen a határ szíriai oldaláról van szó.

Eközben az iraki harcok tovább folynak. Csütörtökön az iraki légierő három helikoptere szállt le a június 12. óta a lázadók kezén lévő Tikrit városának stadionjában – közölték biztonsági források. A katonák érkezése heves összecsapásokhoz vezetett a várost megszálló fegyveresekkel.

Az iraki harcoknak, nevezetesen az ILIÁ jelentős előretörésének már Indiában is van visszhangja. Az utóbbi napokban indiai muzulmánok ezrei jelentkeztek önkéntesnek, hogy részt vállaljanak az iraki síita szent helyek védelmében és szükség esetén harcoljanak is a szunnita felkelőkkel. Vezetőjük elmondta, hogy pénteken Irak Újdelhiben lévő nagykövetség elé fognak vonulni, ahol átadják a jelentkezési lapokat és a vízumkérelmeket a külképviselet személyzetének.

Az ILIÁ az utóbbi hetekben villámhadjáratával elfoglalt több fontos iraki várost, köztük Moszult, és bejelentette, hogy Bagdad ellen vonul, de akciója elakadt. Az összecsapások következtében eddig legkevesebb ezerháromszáz ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik