Nagyvilág

Hamász: a gázai blokád feloldása a fegyvernyugvás feltétele

A szervezet politikai szárnyának vezetője szerint a gázai fegyveresek egy "megszálló erő" ellen harcolnak, és nem hajlandó engedni feltételeiből.

A Hamász csak Gáza izraeli blokádjának feloldása esetén hajlandó békét kötni, de az izraeli offenzíva beszüntetés nyomán kész elfogadni egy “humanitárius tűzszünetet” – közölte szerdán Háled Mesaal, a Gázát uraló Hamász iszlamista szervezet politikai szárnyának vezetője.

Mesaal a katari Dohában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a gázai fegyveresek egy “megszálló erő” ellen harcolnak, és a palesztinok “a (gázai) föld valódi birtokosai”.

Leszögezte egyúttal, hogy a Hamász nem hajlandó engedni feltételeiből. Azt mondta, hogy egy esetleges “humanitárius tűzszünetnek” a lerombolt Gázai övezet újjáépítését is magában kell foglalnia.

“Nagyon is hajlandóak vagyunk egy olyan humanitárius fegyvernyugvásra, mint múlt csütörtökön. Szükségünk van a néhány órás nyugalomra ahhoz, hogy kimenekítsük a sebesülteket és segítsünk a segélyezésben” – mondta Mesaal.

Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy egy átfogó, hosszú távú tűzszünetre csak a Gázai övezet körül 2006 óta fenntartott izraeli blokád feloldása, az egyiptomi és izraeli határátkelők megnyitása, illetve Izraelben fogva tartott tagjai szabadon bocsátása esetén hajlandó a Hamász.

“Mindenki azt akarja, hogy fogadjuk el a tűzszünetet, és ezután tárgyaljunk a jogainkról. Ezt elutasítjuk ma, és később is el fogjuk utasítani (…) Ha teljesítik feltételeinket, döntünk a fegyverszünetről” – fogalmazott Háled Mesaal. A Hamász politikai szárnyának vezetője egyúttal arra kérte a nemzetközi közösséget szerdán, hogy segítsenek gyógyszert, üzemanyagot és más nélkülözhetetlen árukat eljuttatni a Gázai övezetbe.

Mesaal nyilatkozata előtt egyes palesztin tisztviselők azt mondták, akár órákon belül létrejöhet egy tűzszünet Gázában. Az izraeli kormányszóvivő szintén úgy nyilatkozott, hogy a felek közel vannak a tűzszünethez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik