Nagyvilág

Több tucat embert megölt a szupertájfun Kínában

Több mint 8 millió embernek okozott kárt a trópusi ciklon az országban, százezreknek kellett elhagyniuk otthonukat. A legsúlyosabb veszteséget a Fülöp-szigeteken szenvedték el.

Harminchárom halottat hagyott maga után négy évtized legerősebb szupertájfunja Kínában – közölte a kínai központi televízió hétfőn. A Rammasun a hétvégén Vietnamba érkezett, ahol legalább 17 ember életét oltotta ki.

A trópusi ciklon a tengeren hatalmas hullámokat verve, felhőszakadásokkal kísérve, árvizeket és földcsuszamlásokat előidézve pusztított Dél-Kínában. Több mint 8 millió embernek okozott kárt – számolt be a polgári ügyek minisztériuma. A Rammasun péntek délután érte el Hajnan szigetét, ahol a természeti katasztrófában 13-an vesztették életüket. A többi halottat Kuanghsziból és a délnyugati Jünnanból jelentették.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 608 ezer embert kellett biztonságosabb helyre költöztetni, közülük 240 ezren várják legalapvetőbb szükségleteik kielégítését. Kuangtung tartományból nem jelentettek halottat, de a tájfun itt végezte a legnagyobb pusztítást: 7800 épületet rombolt le, 110 ezer hektáron semmisítette meg a termést. Az anyagi kárt 12,7 milliárd jüanra (468,3 milliárd forint) teszik. A két másik tartományban az összesített közvetlen anyagi veszteség ennek körülbelül a fele.

Fotó: Europress Fotóügynökség

A Rammasun csakúgy, mint Kínában, a szomszédos Vietnamban is folyókat léptetett ki a medrükből, házakat, veteményeket rombolt, villanyvezetékeket szakított le, utakat tett járhatatlanná. Helyi jelentések szerint katonák, rendőrök és önkéntesek ezrei dolgoznak a mentésen, a károk elhárításán. Az áldozatok közül hármat a villám csapott agyon.

A legsúlyosabb veszteséget a Fülöp-szigeteken szenvedték el, ahol legalább 94-en haltak meg, csaknem 440-en megsérültek, hat embert még eltűntként tartanak nyilván a vihar után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik