Nagyvilág

Gyilkolt a szupertájfun Japánban

Ismét különleges riasztást adtak ki szerda reggel a heves esőzések miatt az ország legdélebbi részeire, miközben a Neoguri szupertájfun a déli fő szigetek felé közeledett. A rendkívüli erejű trópusi szélviharnak szerda reggelig két halálos áldozata és 32 sérültje volt.

A japán meteorológiai intézet szerdán ismét a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adta ki Okinava egyes részeire, miután néhány órával korábban az egész ország területén csökkentette a riasztás szintjét. Az intézet szerint fennáll a földcsuszamlások, árvizek és más katasztrófák veszélye a szigeten, ahol kedd és szerda reggel 32 ember sérült meg az időjárási viszontagságok következtében.

A NHK televízió által megkérdezett szakértő felszólította a lakosokat, hogy ne tartózkodjanak a szabadban, és biztonságos helyet válasszanak, miután a korábbi özönvízszerű esőzés és az óránként 250 kilométer sebességű széllökések több épületet megrongáltak. Okinaván tovább tart az özönvízszerű esőzés annak ellenére, hogy a szupertájfun a több száz kilométerrel odébb fekvő fő japán szigetek, a déli Kjúsú és Sikoku, valamint az északi Honsú és Hokkaidó felé halad.

Pusztító tornádók

A meteorológiai intézet figyelmeztetése szerint a vízszint sok helyen meghaladta az előrejelzéseket, és pusztító tornádók kialakulása fenyeget. Okinava szigetén továbbra is érvényes a 400 ezer ember részére kiadott evakuálási felszólítás, a szerdai okinavai légi járatok egy részét is törölték.

A Neoguri (a koreai szó jelentése mosómedve) hatása már a fő szigetek délnyugati részén is érezhető, ahol hétfő óta zuhog az eső. A rendkívüli erősségű trópusi szélvihar – kissé veszítve erejéből – szerda reggel a Kelet-kínai-tenger felett volt, és várhatóan csütörtökre virradó éjjel éri el Japán fő szigeteit. Nemcsak nagy erejű és hatalmas, hanem lassan is halad, óránként 20 kilométer sebességgel, ami tovább növeli a veszélyességét a Nippon TV meteorológusa szerint.

Az időjárási viszontagságok Kumamoto és Kagosima prefektúrákat sújtották a leginkább, ahol hatalmas csapadékmennyiség hullott, és nagyon erős széllökéseket észleltek. Kosiban (Sikoku-sziget) és Kumamotóban (Kjúsú) egy-egy ember életét vesztette.

A Honsú-szigeti Osakát, Nagoját és Tokiót szerdán éri el az esőzés. Niigata prefektúrában áradás és földcsuszamlás veszélyére figyelmeztettek a meteorológusok. A térség több ezer lakosát szólították fel evakuálásra. Japánban rendszeresek a trópusi viharok, de júliusban szokatlanok az ilyen erősségű tájfunok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik