Nagyvilág

Csoportos vetkőzés a francia törvényhozásban

Félmeztelen villámtüntetést tartott a Femen nőjogi szervezet négy aktivistája csütörtökön a francia szenátusban az ellen, hogy a képviselők nem támogatják a prostituáltak ügyfeleinek büntethetőségét.

Az Ukrajnában alakult feminista szervezet négy tagja a tribünön, a hallgatóság első sorában foglalt helyet az azonnali kérdések órájában. Az eleinte csendben üldögélő nők végighallgatták a gázai konfliktusról, aztán a calais-i migránsok helyzetéről folytatott vitát, majd hirtelen levették a pólójukat. Testükön az “etes-vous mac ou sénateurs ?” (stricik vagy szenátorok maguk?) felirat volt olvasható, és ugyanezt kiabálták a képviselők felé.

A négy nőt a felsőház biztonsági őrei azonnal kitessékelték az ülésteremből, és személyazonosítás után elengedték őket. A fedetlen keblű fiatal nők jelenléte egyébként nem igazán zavarta meg a szenátorokat, annak ellenére, hogy az ülést rövid időre fel is kellett függeszteni. A kormányt a vidék helyzetéről kérdező egyik szenátor ironikusan megjegyezte, hogy a “megyéket is egyre jobban lemeztelenítik”.

Fotó: Europress Fotóügynökség

A tiltakozás apropóját az adta, hogy a szenátus illetékes bizottsága július 8-án kivette a prostitúció elleni harc megszigorításáról szóló törvénytervezetből a prostituáltak ügyfeleinek büntethetőségéről szóló intézkedést. A parlament felsőházában a képviselőknek csak 22 százaléka nő, míg a nemzetgyűlésben 27 százalékos ez az arány. A szenátust ezért a francia politika macsófellegváraként szokás emlegetni.

Facebook-oldalán a Femen felháborodottságának adott hangot amiatt, hogy a szenátorok nem kívánják a prostituáltak ügyfeleit is büntetni. “Segíteni akarják a szervezett bűnözést vagy pedig harcolni ellne? A prostituáltak ügyfeleit vagy pedig a nők jogait kívánják védeni? A maffia vagy az igazságszolgáltatás pártján állnak?” – írták a jogvédők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik