Nagyvilág

Több mint másfélmillió BMW-t kell visszahívni

Az utas oldali légzsákkal vannak gondok.

A BMW világszerte 1,6 millió gépkocsit hív vissza a 3-as sorozatból a japán Takata Corp. által szállított utas oldali légzsák más autógyártóknál már előfordult meghibásodása miatt – közölte szerdán a BMW.

A bejelentés szerint pusztán elővigyázatosságról van szó, mivel más, hasonló légzsákot használó autógyártóknál már jelentkeztek problémák. A BMW szóvivője közölte, hogy nincs tudomásuk a problémával kapcsolatban bekövetkezett balesetről vagy személyi sérülésről.

Az indoklás szerint a légzsákot felfújó berendezés a működésbe lépés után leválhat és az utas sérülését okozhatja – írja az MTI. 

A japán Takata Corp. által gyártott légzsák miatt az elmúlt öt évben már 12 millió autót hívtak vissza javításra különböző gyártók, többek között a Ford, a Toyota, a Honda, de BMW is. A BMW tavaly 240 ezer autót hívott vissza hasonló okból.

A visszahívás során a szakszervizek kicserélik az első utas oldali légzsákokat. A visszahívási akció a 2000-2006 közötti évjáratokat érinti, mintegy 574 ezret az Egyesült Államokban, 450 ezret Németországban és 189 ezret Nagy-Britanniában.

Az Egyesült Államok közúti közlekedésbiztonsági hivatala júniusban kezdte el kivizsgálni a Takata cég által gyártott légzsákokat. A hatóság hat olyan esetről tud, amelyben meghibásodott a működésbe lépett légzsák és ez három esetben járt személyi sérüléssel. A hat eset Floridában és Puerto Ricoban történt. A hivatal vizsgálatai szerint a meghibásodás jellemzően a tartósan meleg, párás időjárású régiókban fordul elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik