Üzleti tippek

A lézerfény válthatja fel a mostani fényforrásokat

A LED is hatalmas áttörésnek számít, de a lézerfény még ezt is képes túlszárnyalni – például az energiahatékonyságban.

Ezt jól mutatja, hogy az autókba tervezett lézerfényszórók még a rendkívül takarékos LED-eknél is hatékonyabban gazdálkodnak az energiával: a köztük lévő különbség akár 30 százalék is lehet.

Az autóvezetőknek az éjjeli közlekedésben rendkívül fontos a fényszórók által bevilágított távolság. Ez a lézertechnológia esetében akár a duplája lehet a legmodernebb, legerősebb LED-eknek, és elérheti a 600 métert.


Különbség a LED- és a lézerfényszórók között (Forrás: BMW)

A lézervilágítás további előnye, hogy természetes nappali fényt ad, amely kellemes az emberi szemnek. A nagyteljesítményű lézerdiódák ugyanis a hagyományos megoldásoknál akár tízszer erősebb, fehér fényt képesek létrehozni.

Nem mellékes az sem, hogy a lézerdiódák tízszer kisebbek, mint a hagyományos „társaik”, így nemcsak helytakarékosak, de könnyebbek is. A kisebb méretnek köszönhetően a fényszóró felülete akár tizedére is csökkenhet a LED-hez képest.

A lézerfényszórók sorozatgyártásában az „első fecske” a BMW lesz, ősztől ugyanis a BMW i8 modellnél a sportautók esetében opcióként már ez a technológia is válaszható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik