Nagyvilág

Százezer embert veszélyeztetnek az izraeli támadások

Az izraeli hadsereg kedd éjjel ismételten arra szólította fel a Gázai övezet északi részén élőket, hogy a saját biztonságuk érdekében hagyják el otthonukat, mert így elkerülhető, hogy civil áldozatai legyenek a Hamasz iszlamista szervezet állásai ellen intézett légicsapásoknak.

A Háárec című izraeli lap azt írta, hogy a támadások százezer embert veszélyeztetnek. A hadseregtől származó információk szerint az övezetben ennyi embert szólítottak fel távozásra.

Az Ynet hírportál úgy értesült, hogy Gázaváros keleti, Sudzsaíja nevű kerülete lakóinak közép-európai idő szerint reggel hét óráig adott haladékot az izraeli hadsereg, hogy “mentsék az életüket”.

A Hamasz katonai szárnya, az Ezzedín el-Kasszám Brigádok a Twitter közösségi portálon arról számolt be, hogy a sűrűn lakott övezet keleti részében több száz családot figyelmeztettek, hogy otthonukat légicsapás érheti.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő közölte, szerdán fokozni fogják a támadásokat az egy hete kezdődött offenzíva keretében.

A fellángolt harcokban eddig több mint 180 palesztin vesztette életét, a sebesültek száma hozzávetőleg 1400. A Gázai övezetben 250 épületet romboltak le. Bár palesztin fegyveresek több mint ezer kezdetleges rakétát lőttek ki Izraelre az elmúlt napokban, izraeli oldalon eddig csak egy ember halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik