Nagyvilág

Zsúfolt piacon robbant a pokolgép, több tucat halott

Az autóba rejtett robbanóeszköz Afganisztán keleti részén lépett működésbe.

A hatóságok közlése szerint a detonációban legalább nyolcvankilencen meghaltak és több tucatnyian megsebesültek.

Az öngyilkos merényletet a kelet-afganisztáni Paktika tartományban található Urgun város körzetében követték el. A tartomány határos a tálibok fellegvárának számító, Pakisztán északnyugati részén fekvő Észak-Vazirisztán tartománnyal. A hatóságok tájékoztatása szerint egyetlen autó robbant fel a zsúfolt piacon, egy mecset mellett.

A detonáció következtében az utolsó információk szerint a halálos áldozatok mellett negyvenkét ember megsebesült, mintegy húsz kereskedésben súlyos károk keletkeztek.Már az első közlésekben is harmincnál több halottról számoltak be.

Még senki sem vállalta

A biztonsági erők tagjai éppen üldözték a járművet, amikor a benne ülők működésbe hozták az autóban elrejtett robbanószerkezetet. Egy rendőrségi illetékes elmondta, hogy azért vették üldözőbe a kocsit, mert a készülő merényletről ismeretlenek értesítették a hatóságokat.

A kormányerők a robbantás után azonnal elkerítették a területet, mert attól tartottak, hogy az elkövetők egy második pokolgépet is működésbe hoznak.

A védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy a hadsereg helikoptereket és mentőautókat bocsátott a mentésben résztvevők rendelkezésére, hogy gyorsabban elszállíthassák az áldozatokat a tartományi fővárosba. Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a merénylet elkövetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik