Belföld

Tízezreket fizetnek a hős magyar katona apjának

Havi 35 ezer forintos életjáradékot kap a honvédelmi tárcától az a férfi, akinek tűzszerész fia hat évvel ezelőtt Afganisztánban halt meg.

Kovács Gyula az afganisztáni Baghlan tartományban 2008. június 10-én egy 25 kilogrammos, házilag készített bombát próbált meg hatástalanítani, de a szerkezet felrobbant. A 29 éves tűzszerész azonnal meghalt.

A férfi édesapja a Honvédelmi Minisztériumhoz fordult, hogy támogassák őt, mert fia elvesztése után nehéz anyagi helyzetbe került. A tárca azonban nem teljesítette a férfi kérését, és hosszú pereskedés kezdődött – számolt be az esetről a Blikk.

Idősebb Kovács Gyulának két nappal ezelőtt a másodfokú bíróság 7 millió forint kártérítést és havi 35 ezer forintos életjáradékot állapított meg. A Honvédelmi Minisztérium korábban már fizetett egy összeget támogatásként az idős férfinak, így visszamenőleg mindössze egymillió forint jár neki.

A férfi ügyvédje a lapnak elmondta: eredetileg idősebb Kovács Gyula havi 40 ezer forintos életjáradékot szeretett volna, ennek figyelembevételével döntött a bíróság havi 35 ezer forint mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik