Nagyvilág

Izrael már Libanont is támadja

Újabb rakéták érték el Izraelt, de ezúttal nem Gáza felől.

Újabb rakétatámadás érte Izraelt Libanon felől, az izraeli hadsereg válaszul libanoni célpontokat támadott. Az izraeli hadsereg egyik szóvivője vasárnap éjjel közölte, hogy azonnal tüzérségi tűzzel válaszoltak a Libanon felől érkező támadásra. A hírt a libanoni biztonsági erők is megerősítették. Ez volt a harmadik rakétatámadás, amelyet a gázai konfliktus során Libanon felől indítottak Izrael ellen – írja az MTI.

Izrael július 8-án hajnalban kezdett hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen, és mozgósított 40 ezer tartalékost. A konfliktusban a legfrissebb adatok szerint 170 palesztin vesztette életét és 1154 sebesült meg. A halottak közül több mint nyolcvan civil – közölte a gázai egészségügyi minisztérium, amely arról is tájékoztatott, hogy az áldozatok között 36 gyerek és 32 nő, a sebesültek között pedig 350 gyerek és 460 nő van.

Abbász nemzetközi védelmet kért

Mahmúd Abbász palesztin elnök arra kérte az ENSZ-t, hogy a konfliktusra való tekintettel vegye “nemzetközi védelem alá a palesztin államot”. Robert Serrynek, az ENSZ-nek a közel-keleti békefolyamattal megbízott koordinátorának írt levelében Abbász szorgalmazta egy vizsgálóbizottság azonnali felállítását is. Az ENSZ közölte, hogy megkapta a levelet, és tanulmányozzák, mielőtt válaszolnak a benne foglaltakra.

A világszervezet főtitkára vasárnap aggodalmának adott hangot a konfliktus súlyosbodása miatt, és arra figyelmeztetett, hogy egy esetleges izraeli szárazföldi hadművelet “kétségtelenül tovább növelné a halálos áldozatok számát, és növelné a civilek szenvedéseit a Gázai övezetben”. Ban Ki Mun úgy vélekedett, mindkét félnek az az érdeke, hogy a konfliktus eszkalációja felé vezető lépéseket a harcok azonnali beszüntetését eredményező intézkedésekkel váltsák fel, ezáltal pedig elejét vegyék az áldozatok száma további növekedésének és a térség békéjét és biztonságát fenyegető megnövekedett kockázatoknak.

Kettős cél

Az izraeli kormány vasárnap úgy döntött, folytatja a Gázai övezet elleni légicsapásokat, a szárazföldi offenzíváról azonban még nem határozott. Az Erős Szikla nevű izraeli offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát.

A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik