Nagyvilág

Így kamuznak az orosz köztévében

Orosz és ukrán bloggerek leplezték le azt az asszonyt, aki egy ukrajnai felkelő feleségének és kislányának kivégzéséről beszélt az orosz állami csatornán – tudósít az MTI.

Galina Pisnyak a Pervij Kanal szombati híradójában mondta el, hogy szemtanúja volt annak, hogy Szlovjanszkban az ukrán fegyveresek halálra kínoztak egy három éves kisfiút és édesanyját.

A bloggereknek feltűnt, hogy míg Galina Pisnyak arról beszélt a tévében, hogy Szlovjanszkból érkezett, a Facebookon Donyeck van megadva lakhelyéül. Az is kiderült, hogy Szlovjanszkban nem Leninről nevezték el a főteret, noha az asszony ezt állította. Ráadásul férje az új ukrán vezetés által feloszlatott Berkut nevű karhatalmi egységnél szolgált, ami a Janukovics elnök elkergetésével zárult téli tüntetések idején elkövetett erőszakos cselekedetekért volt felelős.

Az orosz – és időnként az ukrán – tévék meglehetősen rugalmasan kezelik a valóságot. A múlt héten több jelentős orosz médium beszámolt egy hős orosz felkelőről, aki állítólag gránáttal robbant fel egy ukrán páncélos alatt, de kiderült, hogy az említett férfi már három éve meghalt. Az állami tévé több ízben bemutatott egy Andrej Pethovij nevű férfit, aki hol Ukrajna föderalizációját támogatta, hol pedig a kijevi tüntetők zsoldosaként beszéltek róla. Ugyanez a csatorna az Oroszországba érkező ukrán menekültekről szóló riportjában Lengyelországba érkező ukránokat mutatott. Az 1+1 ukrán tévé pedig egy videojátékból vette azt a felvételt, amin orosz tankok bevonulását mutatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik