Nagyvilág

Közel lehet az ukrán harcok vége

Az ukrán elnök kész kétoldalú tűzszünetre a kelet-ukrajnai szakadárokkal, azzal a feltétellel, hogy biztosítva legyen az orosz határ feletti ellenőrzés – tudatta az elnöki hivatal.

Petro Porosenko ezt Angela Merkel német kancellárral közölte, akivel csütörtök este telefonbeszélgetést folytatott.”Az elnök közölte, kész a kétoldalú tűzszünetre. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy biztosítani kell a határ ellenőrzését az Oroszországból érkező fegyverek és fegyveresek szállításának megakadályozására, szabadon kell engedni valamennyi túszt és meg kell kezdeni a feltételek nélküli tárgyalásokat” – áll a tárgyalások után kiadott közleményben.

A kijevi közlemény szerint Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a Kelet-Ukrajnában tartózkodó EBESZ-megfigyelők a harcok miatt nem juthattak el a határállomásokra. A washingtoni Fehér Ház csütörtök esti közleménye szerint Petro Porosenko arról tájékoztatta csütörtökön telefonon Joe Biden amerikai alelnököt, hogy mind Oroszország, mind az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadár felkelők elutasították tűzszüneti javaslatát.

Az ukrán elnöki hivatal bejelentette, hogy a kormányerők visszafoglalták a Donyecktől 100 kilométerre északra fekvő Sziverszk városát, valamint a Luhanszk megyei Cservonopartizanszk határátkelőt. Az ukrán kormányerők, amelyek a múlt hét végén visszafoglaltak több kelet-ukrajnai várost – közöttük Szlovjanszkot -, Donyeck és Luhanszk megyeszékhelyek tovább nyomulnak Donyeck és Luhanszk irányába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik