Nagyvilág

A lázadók napjai meg vannak számlálva

Egy ukrán belügyi tisztviselő szerint a biztonsági erők "egy hónapon belül szétzúzzák" a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatistákat, miközben a lázadók egy vezetője több százezres menekültáradattal riogatott csütörtökön.

Sztanyiszlav Recsinszki, a belügyminisztérium egy tanácsadója az állami tévé adásában beszélt a szeparatisták elleni támadásról, mialatt a nap folyamán biztonsági erők harckocsijai megközelítették Donyeck városát, a lázadók egyik utolsó erősségét.

Recsinszki egyúttal megerősítette, hogy a 900 ezres Donyeck, illetve a felkelők másik fellegvárának számító félmilliós Luhanszk visszafoglalása során nem fognak légi- és tüzérségi támadásokat végrehajtani a halálos áldozatok potenciálisan nagy száma miatt.

Olekszandr Borodaj, a lázadók által kikiáltott “donyecki népköztársaság” önjelölt miniszterelnöke a nap folyamán elismerte, közel került ahhoz, hogy elrendelje a város “részleges evakuálását”, miután fegyveresei kérésük ellenére nem kaptak nehézfegyverzetet Moszkvától.

Borodaj azt is kijelentette, hogy Oroszországnak “több százezer menekült fogadására kell felkészülnie” az ukrán biztonsági erők akciója miatt. Ezzel kapcsolatban csütörtökön hat oroszországi régióban vezetettek be rendkívüli helyzetet az Ukrajnából érkező “menekültáradatra” hivatkozva.

Az oroszbarát lázadók az utóbbi napokban folyamatos visszavonulásra kényszerültek az ukrán fegyveres erők offenzívája miatt, és egy kijevi szakértő szerint az ellenőrzésük alatt álló terület mára felére csökkent. A három hónapja tartó kelet-ukrajnai konfliktusban eddig mintegy félezer ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik