Nagyvilág

Kína lesz a felhőkarcolók fellegvára

Rohamosan nő a szupermagas épületek száma, de félő, hogy sok marad üresen.

A CBRE amerikai ingatlanpiaci vállalat új elemzése szerint a világ összes szupermagas, vagyis 300 métert meghaladó épületének több mint fele Kínában lesz az évtized végére, messze túlszárnyalva az Egyesült Államokat. Az összes ebbe a kategóriába eső, jelenleg is építés alatt álló és 2020 előtt elkészülő torony több mint 70 százaléka Kínában található, a száz legmagasabb közül 60 a kelet-ázsiai országban épül.

A mindenekelőtt cégek központjaiként, irodaházakként és kisebb arányban hotelként és lakóingatlanként szolgáló épületek Kínában már most is a nagyvárosok meghatározó elemei, de a legtöbb új felhőkarcoló a CBRE statisztikái szerint a legnagyobb városokon kívül eső vidékeken épül.

Nemcsak Kínában, az egész ázsiai régióban jellemző a felhőkarcolók iránti lelkesedés, ennek hátterében a jelentés szerint az áll, hogy az országok globális pénzügyi-gazdasági központ szerepük hangsúlyozásának eszközeként, vagyis státuszszimbólumként használják azokat. Ez volt a fő szempont a 492 méter magas sanghaji Pénzügyi Világközpont (SWFC) vagy a 440 méteres kuangcsoui Nemzetközi Pénzügyi Központ (IFC) építésénél – írja a CBRE. Az ázsiai felfogás szerint a szupermagas épületek mind nagyobb száma a sikeres központi szereppel egyenlő, és a versenyképesség növelése érdekében egyre több épül ezekből. Gyakran az építkezés mögött nincs valós kereslet, “megépítjük, majd jönnek” hozzáállás a jellemző – írja a tanulmány.

Ez ugyanakkor komoly veszélyek forrásaként is szolgálhat – figyelmeztetnek a szakértők. A kisebb kínai városokban – így Senjangban, Csunkgingban vagy Tiencsinben – a gazdaság lassulása miatt is komoly túlkínálat jelentkezhet irodaépületekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik