Nagyvilág

Orosz képviselő fia miatt áll a bál Moszkva és Washington között

Hackertámadások címén tartóztattak le az amerikaiak egy orosz férfit. Állítólag bankkártyaadatokat lopott és több vendéglátóhely honlapját törte fel.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium hétfőn közölte, hogy a hírszerzés július ötödikén őrizetbe vette a harminc esztendős Roman Valerjevics Szeleznyovot a Maldív-szigetek egy repülőterén.

“Elrabolták a politikus fiát”

A férfi ellen 2011 márciusában adtak ki körözést Washington állam hatóságai, és adócsalással, védett számítógépről való adatgyűjtéssel és károkozással, valamint több rendbeli internetes személyazonosság-lopással vádolják – olvasható a minisztérium közleményében.

Orosz sajtóértesülések szerint az elfogott férfi Valerij Szeleznyov orosz parlamenti képviselő fia. A honatya az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, nem tudta elérni fiát, de a vádaskodás szerinte “alávaló hazugság és provokáció”.

Az orosz külügyminisztérium kedden közölte honlapján: “Washington legutóbbi barátságtalan lépéseként tekintünk erre. Nem ez az első eset, hogy az amerikai fél – figyelmen kívül hagyva a bűncselekményekben való kölcsönös együttműködésről szóló kétoldalú egyezményt – egy orosz állampolgár elrablásával egyenértékű cselekedetet hajt végre”.

Szenvdvicsbár és állatkert honlapját hackelték meg 

A vádirat szerint Szeleznyov több amerikai cég honlapját törte fel, meghackelte egyebek mellett Phoenix város állatkertjének, a Schlotzsky’s Deli nevű szendvicsbár üzleteinek, továbbá több kisebb étteremnek és szórakoztató intézményeknek a honlapját.

Oroszország és az Egyesült Államok az utóbbi időben a hidegháború óta nem látott mértékben hidegültek el egymástól elsősorban az Ukrajnában dúló konfliktus, valamint az emberi jogok, demokrácia és védelmi kérdésekben tanúsított eltérő álláspontjaik miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik