Nagyvilág

Putyinék letiltanák a Facebook-ot

A közösségi média korlátozására is alkalmas törvényt fogadott el az orosz parlament.

Bezárhatnak a legnépszerűbb közösségi portálok két év múlva Oroszországban, ahol olyan törvényt szavazott meg pénteken a parlament, amelyik arra kötelezné az oldalak működtetőit, hogy az orosz állampolgárokról rendelkezésükre álló adataikat Oroszországban működő szervereken tárolják, ellenkező esetben hatóságilag megakadályozhatják ezen oldalak működtetését az országban.

Elemzők szerint a szabályozás negatívan érintheti azokat a közösségi oldalakat, amelyek központja az Egyesült Államokban van, például a Facebookot vagy a Twittert. Bírálók szerint a szabályozás a közösségi média elleni támadásnak is tekinthető.

A bírálók emlékeztetnek arra is, hogy szabályozás született már a napi háromezer látogatónál népszerűbb blogok regisztrációs kötelezettségéről, valamint arról is, hogy bizonyos esetekben a weboldalak hozzáférhetőségét bírósági rendelkezés nélkül is megtagadhatják Oroszországban. Mindezek együtt cenzúrának tekinthetők – mondta egy ismert orosz blogíró, Anton Noszik a Reuters brit hírügynökségnek.

Vlagyimir Putyin elnök májusban cáfolta, hogy az orosz vezetésnek szándékában állna korlátozni a közösségi oldalak használatát. Az említett szabályozások szükségességének indoklásakor Moszkva elsősorban arra hivatkozik, hogy meg kell védeni a gyermekeket az illetlen internetes tartalmaktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik