Nagyvilág

Maffiózók ellen indult harcba Ferenc pápa

Az olaszországi Larino börtönében kétszáz maffiózó megtagadta a vasárnapi misén való részvételt azután, hogy Ferenc pápa kiátkozta az egyházból a szervezett bűnözés tagjait.

A Molise tartományban levő börtönben történtekről Giancarlo Bregantini molisei püspök számolt be a Vatikáni Rádiónak – számolt be az MTI.

Ferenc pápa szombaton látogatott el az olasz tartományba. A pápa ezt megelőzően, június végén a Calabriában tett látogatása során zárta ki az egyházból a ‘ndrangheta dél-olaszországi bűnszervezet tagjait, azt hangoztatva, hogy az egyház nem fogadja be a maffiózókat.

Larino börtönében a ‘ndranghetával való együttműködésért elítélt rabok azt üzenték a börtönben szolgáló papnak, hogy ezentúl nem vesznek részt a vasárnapi misén, mivel “a pápa kiátkozta őket”. A börtön igazgatósága a püspök nyilatkozatára reagálva azt hangoztatta, hogy a rabok szabadon döntenek arról, el akarnak-e menni a börtönkápolnában bemutatott misére vagy sem.

A Quotidiano della Calabria nevű calabriai napilap vasárnap arról számolt be, hogy a calabriai Oppido Mamertinában feszültséget teremtett a Szűz Máriának szentelt ünnepen rendezett körmenet.

A kisváros lakói Szűz Mária ember nagyságú szobrát vitték végig az utcákon. A szoborral megálltak a 82 éves Giuseppe Mazzagatti ‘ndrangheta-vezér háza előtt is. Enyhén megdöntötték a szobrot, mintegy tisztelegve a gyilkosságért életfogytiglani büntetését házi őrizetben töltő bűnöző otthona előtt.

A körmeneten részt vevő rendőrök tiltakozásul azonnal elhagyták az ünnepet. Oppido Mamertina püspöke a napokban az olasz sajtóban közölt nyílt levelében elismeréssel nyilatkozott Ferenc pápának a szervezett bűnözéssel szembeni fellépéséről, és azt kérte paptársaitól, hogy mondjanak nemet azokra a keresztelőkre is, amelyeken a kisgyermekek keresztapja a szervezett bűnözés ismert tagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik