Nagyvilág

A politika elől menekülők mellett a pápa

Az egymást követő menekülttragédiákra hívta fel a figyelmet a katolikus egyházfő.

Az elmúlt évben súlyosbodott a menekültprobléma, és a tragédiák gyorsan követik egymást – hívta fel a figyelmet Ferenc pápa.

“Szívünk nehezen tudja elviselni azon fivéreink és nővéreink halálát, akik kimerítő utazásokra vállalkoznak, hogy elmeneküljenek a drámák, a szegénység, a háborúk, a konfliktusok elől, amelyek sokszor a nemzetközi politikához is kötődnek” – fogalmazott. Ferenc pápa a Lampedusa püspökéhez intézett üzenetében azt kérte, hogy a bevándorláshoz “ne a közömbösség logikájával, hanem a vendégszeretet és a szolidaritás logikájával közelítsenek”.

A pápa éppen egy éve járt az illegális bevándorlók célpontjának számító olasz szigeten, amely fontos célpontja az Európába tartó bevándorlóknak. A jobb élet reményében afrikai hazájukat elhagyók a Földközi-tengeren át gyakorta próbálnak eljutni Lampedusára, amely emiatt már olyan nehéz helyzetbe került, hogy az EU-hoz fordult támogatásért. Néhány napja az olasz hatóságok egy menekültekkel túlterhelt bárkát mentettek ki a közeli vizekről, a hajó fedélzetén 45 holttestet is találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik