Nagyvilág

Egymillió embert várnak a véres ünnepre

Az egymilliót is elérheti a hazai és külföldi turisták száma az észak-spanyolországi Pamplonában Navarra tartomány védőszentjének, Szent Fermínnek az ünnepén, amelynek részeként a világhírű utcai bikafuttatást tartják hétfőtől.

Szombaton kétszáz állatvédő tüntetett Pamplonában, a tartomány fővárosában a véres hagyomány ellen. “Te futsz, de az állatok meghalnak” – volt olvasható több nyelven a demonstrálók transzparensein. A tüntetők szimbolikus temetést tartottak annak a 48 bikának, amelyet a kilencnapos fesztivál nyolc napja alatt, július 14-ig ölnek majd le a torerók egy arénában a reggeli utcai futás után.

A San Fermín fesztiválon reggelente hat-hat bikát eresztenek szabadon a 300 ezer lakosú település óvárosának szűk és kanyargós utcáin, hogy azok 850 méteren kergessék a bátor résztvevőket, zömében fiatal férfiakat. A bikafuttatás gyakran végződik sebesülésekkel, sőt olykor halállal.

Az egyelőre vértelen ünneplés vasárnap délben kezdődött azzal, hogy a városháza főerkélyéről fellőttek egy rakétát. Az utcákat ellepte a fehérbe öltözött helyiek tömege. Az első napon a bor játszotta a főszerepet: a fesztiválozók a hagyományos bőr boroskulacsból itták a bort vagy locsolták egymásra, de akadt olyan is, aki az erkélyről öntözte borral a járókelőket.

A bikafuttatás csak egy része a Szent Fermín fesztiválnak, amelyen 443 programot tartanak, köztük koncerteket, táncesteket, gyermekjátékokat, tűzijátékokat, körmeneteket, karneválokat.

Idén 3500 rendőr próbálja garantálni a minél nagyobb biztonságot. 1922 óta 15 ember vesztette életét a féltonnás bikák elől menekülve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik