Nagyvilág

Véres nyitány a pamplonai bikafuttatáson

Egy aggastyánt combon döfött, egy gimnazistát az ingénél fogva elragadott az állat. Hat embert vittek kórházba a mentők.

A nevezetes San Fermín-ünnep kezdetén, az évenként tartott színpompás rendezvény idei első futtatásán több ezren rohantak hat bika előtt a macskaköves szűk utcákon a spanyolországi Pamplonában. A vakmerő próbálkozóknak 849 métert kell megtenniük az arénáig. A cél az, hogy a lehető legközelebb kerüljenek a bikákhoz, anélkül, hogy megsérülnének.

A hagyományosan fehér ruhát és vörös sálat viselő versenyzők egymást taposva, egymáson átesve rohantak a felhergelt állatok előtt. Az egyetlen, viszonylag súlyosabb sérült egy 73 éves helybéli volt, őt a combján döfte meg az egyik bika. Egy fiatal fiút az ingénél és sáljánál fogva elragadott a monstrum, majd több méteren át magával vonszolta, de a fiú végül felkelt a földről és elfutott.

Mind a hat sérültet kórházba szállították. Az öt szerencsésebb csak kisebb zúzódásokat és vágásokat szenvedett az esések következtében. Van köztük egy 21 éves japán és egy 26 éves ausztrál férfi.

A pamplonai bikafuttatásokon évente rendszerint 200-300 sérülést számlálnak, ezek három százaléka súlyos. 1911 óta 15-en haltak meg az eseményen, a legutóbbi tragédia 2009-ben történt.

A Navarra tartomány székhelyén rendezett kilencnapos fesztivál július 14-ig tart, ilyenkor spanyol és külföldi turisták ezrei özönlik el a 200 ezer lakosú várost. Az eseményt Ernest Hemingway Nobel-díjas amerikai író tette halhatatlanná Fiesta című, 1926-ban írt regényében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik