Nagyvilág

A focicsapat is vonult a melegekkel Kölnben

Mintegy hétszázezer nézője volt vasárnap a Kölnben rendezett melegfelvonulásnak, a Christopher Street Day alkalmából rendezett parádénak.

A homoszexuálisok, biszexuálisok és transzneműek hátrányos megkülönböztetése elleni rendezvény szervezői szerint ez Európa legnagyobb szabású melegfelvonulása. A toleráns hagyományairól ismert Kölnt sokan a melegek fővárosaként tartják számon Németországban.


Fotó: Europress Fotóügynökség 

A nyugat-németországi város utcáit vasárnap délután ellepték a résztvevők, a mintegy 40 ezer felvonuló közül sokan flitteres ruhákat, színes parókát vagy óriási rózsaszín napszemüveget viseltek. A színes rendezvény vidám hangulatban telt, a több órán át tartó parádét nem zavarta meg egyetlen incidens vagy erőszakos cselekmény sem. A felvonuláson első alkalommal képviseltette magát a helyi labdarúgócsapat, az FC Köln is.

Kölnben egyébként a melegek felvonulását a New York-i Christopher Streeten 1969-ben tartott első melegparádé emlékére rendezték meg. Az 1969-es rendezvény előzményeihez tartozott, hogy a rendőrség a Christopher Streeten rátámadott egy főleg melegek által látogatott bárra.

Az akkor történtekről a melegek azóta minden évben számos országban – így Németországban is – megemlékeznek, azonos jogokért és társadalmi egyenjogúságért tüntetve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik