Nagyvilág

Szerb árvíz: több mint félszáz halott

A múlt kedden kezdődött esőzés több százezer embert érintett a térségben, és több tízezren estek a víz fogságába.

A szerbiai árvizek idején 51-en haltak meg, négy személyt pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván – közölte Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök csütörtökön Belgrádban a parlamenti képviselők kérdéseire válaszolva.

A kormányfő pontosította az adatokat a halálos áldozatokat illetően. Mint mondta, a boncolási adatok szerint 24-en megfulladtak, 26-an természetes halált haltak az árvízzel sújtott területeken, egy ember pedig a földcsuszamlások áldozata lett. Hozzátette: reméli, ezek már a végleges adatok, és nem találnak újabb halálos áldozatot.

A szerb fővárostól mintegy 30 kilométerre délnyugatra fekvő Obrenovacot a május közepén lezúdult eső és a megáradt folyók teljesen elárasztották, ez volt az áradásokkal leginkább sújtott település Szerbiában. A város 8 százaléka még mindig víz alatt van, ott további áldozatokat találhatnak.

A halottak számáról néhány portál magasabb számokat közölt. Pánikkeltés vádjával eddig három embert vettek őrizetbe, mert a bizonyítékok szerint a közösségi médián keresztül hamis adatokat közöltek a halálos áldozatok számát illetően. Amennyiben bűnösnek találják őket, hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők.

450-600 milliárdos lehet a kár

A múlt kedden kezdődött, az évszázad és az évezred esőzésének és áradásának nevezett természeti katasztrófa több százezer embert érintett az országban, és több tízezren estek a víz fogságába. A legtöbb helyen már visszahúzódott a víz, és a fertőtlenítést is elvégezték, néhány tucatnyian azonban még mindig nem térhettek vissza otthonaikba, és a fertőzésveszély továbbra is fennáll.

Az Európai Újjáépítése és Fejlesztési Bank (EBRD) becslései szerint Szerbiában 1,5-2 milliárd eurós (450-600 milliárd forint), Boszniában pedig 1,3 milliárd eurós (490 milliárd forint) anyagi kárt okoztak az áradások. Ez a szerb GDP hét, illetve a bosnyák hazai össztermék tíz százalékával egyenértékű. Emiatt a bank szerint negatívan kell majd módosítani a két ország idei növekedési kilátásait, amelyeket korábban egy, illetve 1,8 százalékosra prognosztizálta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik