Nagyvilág

Bevezethetik a kettős állampolgárságot Ukrajnában

Egy ukrán parlamenti képviselő kezdeményezte csütörtökön, hogy a törvényhozás vizsgálja meg a kettős állampolgárság engedélyezésének lehetőségét, amely az EU, az Egyesült Államok és Kanada esetében lépne érvénybe.

Ivan Busko sajtószolgálata azt a tájékoztatást adta, hogy az indítvány egyelőre csupán az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada állampolgárainak adna ilyen lehetőséget. Oroszországot nem említik. Kárpátalja megye képviselője hangsúlyozta, hogy a kettős állampolgárság intézményének bevezetése különösen azoknak aktuális, akik az Európai Unió országaiban készülnek munkát vállalni.

Véleménye szerint a kettős állampolgárság a külföldön élőknek és dolgozóknak segít abban, hogy a fogadó ország lakosaival egyenlő jogaik legyenek a szociális és az egészségügyi ellátásra, a stabil munkahelyre, valamint az oktatásra. További előnyt jelentene, hogy ezeknek az embereknek megmaradna a kapcsolatuk Ukrajnával.

A képviselői indítványban ugyanakkor szerepel az is, hogy a magasabb állami tisztségekbe ne lehessen kinevezni több ország állampolgárságával rendelkező személyeket.

Az érvényben lévő törvények szerint nem létezik Ukrajnában kettős állampolgárság. A képviselő irodájában hangsúlyozták, hogy a kettős állampolgárság intézményének megvalósításához módosítani kell az alkotmányt, és ehhez legalább 300 parlamenti képviselő szavazata szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik