Nagyvilág

Kínában tiltják a böjtöt

Megtiltották a ramadáni böjtöt a 18 év alatti tanulóknak, a tanároknak, a közalkalmazottaknak és a párttagoknak.

Az intézkedés, amely az északnyugat-kínai Hszincsiang több kormányzati honlapján is megjelent, ismét bírálatot váltott ki ujgur emigráns szervezetekből. Kínában a múlt vasárnap vette kezdetét az iszlám holdnaptár szerint meghatározott muzulmán böjti hónap. A ramadánt betartó muszlim vallású felnőttek napkeltétől napnyugtáig nem vesznek magukhoz ételt, sem italt, ez alól felmentést csak a 14 év alattiak kaphatnak.

Különböző források alapján arra lehet következtetni, hogy – csakúgy, mint tavaly és tavalyelőtt – a helyi kormányzati hivatalok ezúttal is felhívták a figyelmet a tiltó rendelkezés betartására és betartatására a jelentős muszlim népességgel rendelkező térségekben. A tanárokat egyes helyeken arra utasították, hogy ne vegyenek részt vallási eseményeken és nem is kényszeríthetik diákjaikat ilyeneken való részvételre.

A németországi székhelyű Ujgur Világkongresszus emigráns szervezet szóvivője szerint, ha Kína kényszerítő intézkedésekkel akar uralkodni és kikezdi az ujgurok hitét, mindez további konfliktusokhoz fog vezetni. Kína népességének nagyjából egy százalékát teszik ki a muszlimok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik