Nagyvilág

Csak kamutérképen lenne iszlám állam része Budapest

Kiképzett iszlám harcosként térnek majd vissza Európába az Irakban és Szíriában harcoló muzulmán fiatalok – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerdán reggel a Kossuth rádióban.

A szélsőséges szunnita Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű szervezet által létrehozott kalifátus életképtelen a biztonságpolitikai szakértő szerint – a modern történelemben nem létezett és gazdaságilag sem tartható fenn. A térségben síita-szunnita szembenállás van, a muzulmánok 85-90 százaléka az utóbbiakhoz tartozik.

A szunnita felkelők modern amerikai fegyverekhez jutottak, miután az amerikai kiképzésben részesült iraki hadsereg szétszaladt – mondta Nógrádi. A menekültáradat nem éri el Európát, de hatással lesz a kontinens életére – véli a szakértő. A földgáz és kőolaj ára jelentősen emelkedhet, az energiahordozókat csak délről lehet kivinni, mert az északi kurd területekre haladó vezetékeket felrobbantották.

Egyre több európai ország tervezi, hogy bevonja útlevelét és megfosztja az állampolgárságtól azokat, akik Szíriába vagy Irakba mennek, hogy ott részt vegyenek a harcokban. Németországban már az is bűncselekménynek számít, ha valaki kiképzésben részesül.

Kedden feltűnt egy térkép az újonnan létrejött iszlám kalifátus terjeszkedési tervéről, ami Magyarországot és Ausztriát is magában foglalná. Az Index arról ír, hogy ez semennyire sem tekinthető hivatalosnak, az államnak hódítási terve sincs. A képet a szélsőséges muzulmán csoport támogatói tették ki, a teljes Oszmán Birodalmat és a Perzsa Birodalom legnagyobb kiterjedését is hozzáveszik. Azóta már egy újabb térkép is megjelent, amiről lekerült Magyarország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik