Nagyvilág

Orosz fegyverekkel lőhették le az ukrán szállítógépet

A NATO európai erőinek főparancsnoka azt állítja, hogy az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok kétségkívül Moszkva által szállított fegyverekkel lőttek le egy ukrán katonai szállítógépet, amelyen 47 ember veszítette életét.

Oroszország jelentős létszámú csapatokat állomásoztat az ukrán határ közelében, és egyebek mellett légvédelmi fegyvereket is szállított a szakadároknak – jelentette ki Philip Breedlove amerikai tábornok a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón.

Már a határ túloldalán használják a fegyvereket

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a szakadárok használhatták-e ezeket a fegyvereket június 14-én az ukrán szállítógép lelövésére, Breedlove tábornok közölte: előbb rendszerezni kell a tényeket, de ennek “nagyon nagy a valószínűsége”.

“Az ukrán határ keleti oldalán nehézfegyvereket, páncélozott szállítójárműveket és légvédelmi eszközöket látunk, és most azt tapasztaljuk, hogy ezeket az eszközöket a határ nyugati oldalán használják” – mondta a tábornok.

Újabb zászlóaljak vonultak a határhoz

Oroszbarát szakadárok június 14-én lelőttek egy ukrán katonai szállítógépet, 47 ember halálát okozva. Az ejtőernyősöket szállító négymotoros Il-76 típusú gép leszállni készült a kelet-ukrajnai Luhanszk repülőterén, amikor rálőttek. Ez volt a legsúlyosabb támadás az ukrán hadsereg ellen a kelet-ukrajnai szakadárok elleni “terrorellenes hadművelet” kezdete óta.
Breedlove tábornok közölte: az oroszok újabb hét zászlóaljat, valamint a különleges erők számos tagját vonultatták fel a határ közelébe. “Ez nem szolgálja a helyzet lecsillapítását” – tette hozzá.

A tűzszünet meghosszabbítására irányuló felhívások ellenére az orosz erők “folyamatos támogatásával a konfliktus folytatódik” a térségben – tette hozzá a főparancsnok.

A tábornok szerint a helyzet megerősíti: el kell kerülni az Európában állomásozó amerikai haderők további csökkentését. Jelenleg mintegy 66 ezer amerikai katona állomásozik Európában, míg a hidegháború idején a számuk még 400 ezer volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik