Nagyvilág

Őrizetbe vették Nicolas Sarkozyt

Váratlan politikai fordulat sokkolta Franciaországot: rendőrkézen a volt államfő.

Kedd reggel vették őrizetbe Franciaország volt elnökét – adta hírül a Le Monde és a BBC. A politikust egy befolyással való visszaéléssel és nyomozási titok megsértésével kapcsolatos vizsgálat miatt vitték be a Párizs melletti Nanterre-ben található igazságügyi rendőrség korrupció elleni küzdelemmel és adóügyi bűncselekményekkel foglalkozó hivatalának irodájába, ahol kihallgatják.

A BBC megjegyzi, hogy Sarkozy indulni szeretne a 2017-es elnökválasztáson. Az, hogy őrizetbe vesznek egy volt államfőt, váratlan lépésnek számít Franciaországban – teszi hozzá a brit közmédia híroldala.

A nyomozók állítólag egy olyan informátori “hálózatot” fedeztek fel, amely az igazságszolgáltatási szerveken és a rendőrségen belül működött azért, hogy Nicolas Sarkozy elnököt és a hozzá közelállókat értesítse az őket fenyegető eljárásokról. A nyomozás részeként a hatóságok megfigyelték Nicolas Sakrozy és több rokona telefonbeszélgetéseit is 2013 szeptembere óta.

Hétfőn Nicolas Sarkozy ügyvédjét, Thierry Herzogot, valamint két bírót is őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatban.

Hülye franciák, francia hülyék!

Nem tudják a békazabálók, hogy mi is az igazi hatalomgyakorlás. Európában Svédország, Norvégia, Belgium, a balti államok és Szlovákia mellett Magyarországon nem csuktak még le minisztert, köztársasági elnököt, miniszterelnököt a rendszerváltás óta – na ehhez mit szóltok. Hogy is mondták a lengyel politikusok a Hernádi-MOL-féle tökéletes trükk hallatán? „El tudjátok képzelni ezt a helyzetet? A feleség az ügyész, az ítélet felmentő, minden elintézve. El tudjátok ezt képzelni nálunk?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik