Nagyvilág

Magánbeszélgetések is kiszivárogtak, Sarkozy feljelentést tesz

Magánélet intimitásának megsértése miatt feljelentést tesz Nicolas Sarkozy volt államfő és felesége, Carla Bruni-Sarkozy azon nyilvánosságra hozott felvételek miatt, amelyeket tudtuk nélkül készített az egyik elnöki tanácsadó 2011-2012-ben az Elysée-palotában az államfő és tanácsadói közötti stratégiai megbeszéléseken - közölték csütörtökön ügyvédjeik.

Thierry Herzog és Richard Malka a párizsi legfelsőbb bíróságon “hamarosan” kezdeményezi egy sürgősségi eljárás megindítását.

A volt elnök és felesége “nem fogadhatja el, hogy a magánjelleggel elhangzott szavaikat rögzítették és beleegyezésük nélkül nyilvánosságra hozták. A magánbeszélgetések titkának védelme egyébként a demokratikus társadalom egyik alapját jelenti” – hangsúlyozták a jogi képviselők. Az általuk megemlített polgári jogi cikkelyek alapján a kiszivárogtatók egy év szabadságvesztéssel és 45 ezer eurós (14 millió forintos) pénzbüntetéssel sújthatók.

Hírmagyarázók szerint a feljelentés alapvető célja az, hogy a rendőrség lefoglalja az állítólag több száz órányi hanganyagot, és megakadályozza, hogy újabb részletek kerüljenek nyilvánosságra.

Több francia lap is nyilvánosságra hozott szerdán néhányat azokból a felvételekből, amelyeket Sarkozy egyik legvitatottabb tanácsadója, Patrick Buisson, a Minute című szélsőjobboldali lap korábbi főszerkesztője készített a volt elnök (2007-2012) tudta nélkül. Csütörtökön egyébként Buisson is tudatta, hogy feljelentést tesz amiatt, hogy valaki ellopta tőle a felvételeket és azokat odaadta a sajtónak.

A rögzített stratégiai megbeszéléseken az adott politikai helyzet elemzése, a kormánytagok értékelése és magánjellegű ironizáló megjegyzések keverednek. Igazi revelációk nem derülnek ki, de tükrözik a volt államfő megbeszéléseinek hangulatát és időnként nevetséges, időnként cinikus stílusát, ami gyengítheti Nicolas Sarkozy esélyeit a politikai visszatérésre.

Pártja, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) a volt államfő 2012-es elnökválasztási veresége óta vezető és program nélkül maradt. A párt belső viszályoktól és leszámolásoktól hangos. Ugyanakkor az alig három hét múlva esedékes önkormányzati választásokon az UMP jelentős vereséget mérhet az egyre népszerűtlenebb szocialista-zöld kormánykoalícióra, s a szélsőjobboldali Nemzeti Front is jelentős támogatottságra számíthat. A kiszivárogtatás elemzők szerint jelenleg a szélsőjobboldal esélyeit növeli, de hosszú távon akár a volt elnök érdekeit is szolgálhatja, aki elsősorban a jobboldali választók szemében áldozatként jelenhet meg. A politikai elit bal- és jobboldalon is elítélte a kiszivárogtatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik