Nagyvilág

Félezer emberrel végzett a gyilkos kór

Rohamosan nő az ebola-járvány áldozatainak száma Nyugat-Afrikában. 11 ország szakembereit hívták rendkívüli egyeztetésre.

Tovább nőtt a nyugat-afrikai ebolajárvány áldozatainak száma, már több mint 467 emberrel végzett február óta a kór – jelentette be kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A tájékoztatás szerint eddig összesen 759 megbetegedést regisztráltak. Június 23-án még csak 635 eset volt ismert, ezen megbetegedések közül 399 végződött halállal.

Az áldozatok száma 17 százalékkal, a bejelentett esetek száma pedig 20 százalékkal emelkedett egy hét leforgása alatt.

A járvány rohamos terjedése miatt szerdára és csütörtökre találkozót hívott össze tizenegy nyugat-afrikai ország egészségügyi minisztere a ghánai Accrába, hogy összehangolják a térségbeli államok lépéseit.

Az első megbetegedésekről február elején érkeztek hírek Guineából, a járvány ezután terjedt át a környező országokra.

Az ebola vírusa Afrikában van jelen; vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. Az ebolavírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik