Nagyvilág

Ukrajna: aknavetőkkel lövik a katonákat

Lázadó fegyveresek aknavetőkkel lövik hétfő hajnaltól a terrorellenes akcióban részt vevő ukrán katonák állásait.

A harc a Donyeck megyei Szlovjanszk közelében lévő Karacsun hegyen folyik – írta Facebook-oldalán Dmitro Timcsuk szakújságíró, a Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője. Hétfőre virradóra gépfegyverrel és gránátvetőkkel lőtték a terrorellenes erőknek a Luhanszk megyei Kreminna város közelében lévő állásait. A katonák viszonozták a tüzet, és visszaverték a támadást – idézte Timcsukot internetes oldalán az UNIAN ukrán hírügynökség.

A támadásról szóló hírt a terrorellenes művelet sajtóközpontja is megerősítette közleményében. E dokumentum szerint az éjszaka folyamán aknavetővel lőtték a Donyeck megyei kramatorszki repülőteret, továbbá az ukrán kormányerők állásait Szlovjanszk város, valamint Makariv, Andrijivka falvak és a Karacsun-hegy közelében. Az ukrán erők viszonozták a tüzet.

Petro Porosenko 72 órával meghosszabbította a péntek este lejárt tűzszünetet. Az elnök egy hete fegyverletételre szólította fel a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, tárgyalásokat ajánlott nekik, és kilátásba helyezte a döntéshozatali rendszer bizonyos fokú decentralizálását. Három nappal később az oroszbarát szakadár erők is tűzszünetet hirdettek péntek estig, és pénteken jelezték, kitartanak emellett, ha Porosenko meghosszabbítja a fegyvernyugvást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik