Nagyvilág

Meghosszabbítják az ukrajnai tűzszünetet

Petro Porosenko ukrán államfő beleegyezett abba, hogy hétfőig meghosszabbítsa a tűzszünetet az oroszbarát szakadárokkal folytatott összecsapásokban. Tárgyalásra hívná őket – értesült az MTI.

Porosenko az EU-tagállamok kormányfőivel együtt elemezte az ukrajnai helyzetet Brüsszelben. Az egy hete meghirdetett tűzszünet ma járt volna le. Azt is kilátásba helyezte az elnök, hogy bizonyos fokig decentralizálnák az országban a döntéshozatalt.

Porosenko pénteken aláírta az EU-társulási szerződés fennmaradó, szabadkereskedelmi részét. „Ukrajna fizette a legnagyobb árat a csatlakozásért” – mondta az államfő.

Az uniós csúcsvezetők három napot adtak Oroszországnak arra,hogy konkrét tettekkel támassza alá elkötelezettségét a feszültség enyhítése érdekében, különben keményebb szankciókkal kell számolnia.

Putyin gazdasági tanácsadója, Szergej Glazjev a BBC orosz adásában nácinak nevezte az ukrán államfőt. Az EU-t azzal vádolta, hogy erőszakkal vette rá Ukrajnát a társulási szerződés aláírására. Sem a megállapodást, sem az ukrán vezetést nem gondolja legitimnek. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy Glazjev véleménye nem az orosz kormány hivatalos álláspontja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik