Nagyvilág

Szabadon engedték az EBESZ-megfigyelőket

Elengedték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) május vége óta fogva tartott másik négy megfigyelőjét is.

Az EBESZ rövid Twitter-üzenetben jelentette be, hogy kiszabadultak a május 29-én a kelet-ukrajnai Luhanszkban elrabolt megfigyelők is. A szervezet tájékoztatása szerint a négy megfigyelő – egy német, egy holland, egy orosz és egy spanyol állampolgár – jó egészségi állapotban van.

Pénteken is elengedtek 4 megfigyelőt

Előzőleg az Interfax orosz hírügynökség a szakadárok egyik szóvivőjére hivatkozva jelentette, hogy a nemzetközi szervezet négy munkatársa úton van Donyeck felé.

Az EBESZ-megfigyelők egy másik, ugyancsak négyfős és szintén május végén elrabolt csoportját pénteken engedték szabadon. Az első csoport – amelynek tagjai elrablásuk előtt Donyeck térségében tevékenykedtek – péntek este érkezett meg repülőgéppel Bécsbe, ahol az EBESZ központja található.

250-en vannak Ukrajnában

Az ukrán elnök szombaton 72 órával, hétfőig meghosszabbította a Kelet-Ukrajnában egy héttel korábban meghirdetett ideiglenes tűzszünetet. Különböző források szerint a térségben ennek ellenére szórványosan továbbra is lőtték egymást a szakadárok és a reguláris ukrán hadsereg, utóbbi közlése szerint legalább három katona meghalt szombaton a harcokban.

Az EBESZ közölte, hogy továbbra is folytatja megfigyelő tevékenységét Donyeckben és Luhanszkban.
Az 57 országot felölelő nemzetközi szervezetnek több mint 250 civil megfigyelője teljesít szolgálatot Ukrajnában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik