Nagyvilág

Junckert jelölték az EB élére

Az Európai Néppárt küldöttei választották meg csúcsjelöltjüknek.

Megszületett a döntés, Jean-Claude Junckert jelöli az Európai Tanács az Európai Bizottság élére – közölte péntek délután Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a Twitteren.

A csúcstalálkozó előtt a legvehemensebben David Cameron brit miniszterelnök ellenezte a volt luxemburgi kormányfő jelölését, és Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban úgy nyilatkozott, ő sem támogatja Juncker megválasztását.

Junckert az Európai Parlament (EP) választhatja meg az Európai Bizottság elnökének. Ehhez a 751 EP-képviselő többségének szavazatát kell elnyernie.

Orbán mindenképpen nemmel szavazott volna

Magyarországnak erőteljes jelzést kellett adnia, hogy nem fogadja el a nemzeti hatáskörök uniós elvonását, az EU alapszerződésének “lopakodó” módosítását – indokolta Orbán Viktor pénteken Brüsszelben azt, hogy az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozásán David Cameron brit miniszterelnökkel együtt ellenezte Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfő jelölését az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

Demokráciában az a normális eljárásrend, hogy ha nincs egyetértés, akkor szavaznak, most pedig ez történt, és 26-2-es eredmény jött ki, ám ő – mondta – akkor is nemmel szavazott volna, ha azt egyedül teszi, mert elvi kérdésről volt szó.
A kormányfő szerint Magyarországnak világos és erős jelzést kellett adnia: nem járul hozzá ahhoz, hogy “a konszenzusra való törekvés egyébként dicséretes szándékával időnként átlépjük az alapszerződés kereteit”.

Cameron:  szomorú nap ez Európának

A brit kormányfő kijelentette pénteken Brüsszelben: “szomorú nap ez Európa számára” Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöknek való jelölése miatt. “Az a veszély fenyeget, hogy megrendül a nemzeti kormányok helyzete” – mondta Cameron. Juncker jelölése “súlyos hiba”, és miatta nehezebb lesz Nagy-Britanniát bent tartani az Európai Unióban, valamint nehezebb lesz megreformálni is az EU-t, amely “változásért” kiált – tette hozzá.

“Úgy gondolom, hogy Nagy-Britannia nemzeti érdeke az EU megreformálása, népszavazás megrendezése erről a reformról, és annak támogatása, hogy maradjunk bent egy megreformált EU-ban. Nehezebb lett ennek megvalósítása? Igen” – jelentette ki.

Cameron egyébként rögtön a döntés után, egy Twitter-üzenetben úgy fogalmazott: “megmondtam az európai vezetőknek, hogy ezt egész életükben sajnálhatják majd.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik