Nagyvilág

A nyílt utcán lőtték agyon a bankárt

Az albán Credins hitelintézet igazgatója éppen irodájába tartott, amikor tüzet nyitottak rá Tirana központjában.

A nyílt utcán agyonlőtték a Credins albán hitelintézet igazgatóját csütörtökön Tirana központjában – közölte a rendőrség.
Az ország negyedik legnagyobb bankját vezető Artan Santo éppen irodájába tartott, amikor két merénylő tüzet nyitott rá. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a támadók motorkerékpárral érkeztek a helyszínre, egy forgalmas útkereszteződéshez, amely Tirana legfőbb sugárútján található. A bankigazgatót legalább öt találat érte – írja az MTI.

A rendőrség 10 ezer eurót ajánlott fel annak, aki információval szolgál az elkövetőkről.

Santo letakart holtteste mintegy fél órán keresztül a földön hevert, amíg a helyszínelők dolgoztak.

Az 58 éves férfi korábban a Raiffeisen osztrák bankcsoport által tíz évvel ezelőtt megvásárolt albán Savings Banket igazgatta, innen került az albán üzletemberek által alapított Credins hitelintézet élére. A Credins Santo irányítása alatt az ország negyedik legnagyobb bankjává vált, piaci részesedése 2012-ben 7,9 százalék volt. A vállalatban az igazgató is tulajdonos volt.

Albán nyomorúság

Az egy főre jutó GDP 7997 dollár volt 2012-ben, és alig nőtt 2011-hez képest. Ez 2012-ben Magyarországon 19497 dollár volt. Az albánok persze alacsonyabbról kapaszkodtak fel idáig, de még mindig nagyon szegények. 1975-ig jegyrendszer volt náluk, de 1991-től, a rendszerváltásuk óta elég szépen fejlődnek – csak a 2008-as válság tett be nekik egy kicsit, de mára utolérték a 2007-es szintet.

Albánia amúgy ugyanúgy járt az I. világháború után, mint mi: színalbán területeket csatoltak el a győztes hatalmak tőlük. És akkor még Enver hodzsát nem is említettük: a diktátor az országot teleszórta betonbunkerekkel (750 000 épült belőlük, ha harcra kerülne a sor), s 1944-től 1985-ig vezetve az országot elnyomta a nőket (nem örökölhettek semmit, nem kezdeményezhettek válást), 5-25 ezer közé tehető azok száma, akiket politikai okokból végeztek ki, sokakat börtönöztek be, vittek munkatáborba még 1985-ben is.

Koszovó kálváriája mellett az albán állam 1997-ben lényegében csődbe ment egy országos pilótajáték bedőlése miatt. Ekkor a fegyveresen ellenálló koszovói UCK 500 szerbet, UCK-ellenes albánt elrabolt, Észak-Albániába hurcolt, megölt, majd felboncolt, hogy szerveikkel kereskedjenek. Az albán állam semmit nem tett az UCK tevékenysége ellen, sőt, állítólag a politikai elit legfelsőbb körei voltak érintettek a szervkereskedelemben. Az albán maffia elődje már a XV. században kialakult, és a 80-as évektől Angliában, Amerikában is működött: kábítószerrel és szexpiaccal foglalkoznak. De az embercsempészet sem áll tőlük távol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik