Közélet

Agyonlőtték a vádlottat a tárgyalóteremben

Rátámadt a tanúra, ezért több lövéssel halálra sebesítette a rendőrbíró Salt Lake Cityben.

A 25 éves férfi ceruzával vagy tollal támadt rá az ellene folyó eljárás egyik tanújára hétfőn. A tárgyalóteremben lévő rendőrbíró erre fegyvert rántott és többször is rálőtt a támadóra – írta az MTI a Salt Lake Tribune című lapra hivatkozva.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint a vádlottat a mellkasán érték a lövések, és a kórházba szállítás után halt meg. Az általa megtámadott tanúnak nem esett baja.

A vádlott bandatag volt, és többek között azért került bíróság elé, mert 2007-ben rálőtt két rendőrre.

Ki is lőtt? – a marshal intézménye Amerikában

Amerikában a rendőrség az egyes tagállamok fennhatósága alá tartozik, szövetségi szinten, vagyis központi irányítással négy nagy bűnüldöző szervezet létezik: az FBI, a DEA, az ATF, illetve a US Marshal Service. Ezek hatásköre a rendőrséghez képest korlátozott. A tárgyalóteremben az ott tartózkodó marshal húzta meg a ravaszt, hisz a nekik kötelességük a bíróságok védelme. A szervezetet az állam a függetlenségi háború után hozta létre.
Egyéb feladataik:
-a tanúvédelem alatt álló személyek védelme
-kőrözés alatt álló személyek elfogása, felkutatása
-foglyok szállítása börtönökbe
-repülőtéri ellenőrzés
-repülőkön a biztonság biztosítása
Emellett nyomozati joga is van a szervezetnek. Tagjaik (az esetek nagy többségében) nem viselnek egyenruhát, akárcsak az FBI-ügynökök, és nem katonai rend szerint szerveződnek. Kiképzésük az FBI-ügynökökével egyezik meg. A szervezet központja természetesen Washingtonban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik