Nagyvilág

12 éves gyereket is letettek az inkubátorpontnál

Kínában idén 1400 kisgyereket tettek le, többnyire betegeket, fogyatékosokat.

A tárca közleménye szerint az országban eddig felállított 32 légkondicionált helyiségben, amelyet késleltetett vészjelzővel, egy inkubátorral és egy babaággyal szereltek fel, június közepéig 1400 kisgyermeket helyeztek el.

Korábban otthagyták a bejárat előtt őket

A minisztérium beszámolójából arra következtetni, hogy a gyerekek általában betegek voltak, sokan közülük súlyos fogyatékkal jöttek a világra. A legidősebb gyermek, akiről lemondtak a szülei, 12 éves volt.

Az első ilyen inkubátorpontot 2011 júniusában Hopej tartomány székhelyén, Sicsiacsuangban nyitották meg, itt azóta több mint 180 csecsemőt helyeztek el. Korábban a városi árvaház bejárata előtt 2009-2010-ben csaknem kétszázat hagytak ott, a fele később meghalt.

A minisztérium illetékese szerint, akit a Hszinhua hírügynökség idéz, a babamentő létesítményeknek fontos szerepük van az elhagyott gyerekek életének alakulásában. A szakemberek most a tapasztalatokat gyűjtik össze, mielőtt a babamentés rendszerét országos gyakorlattá tennék.

A gyerekek elhagyására ösztönöznek?

Az illetékesek hangsúlyozzák, tisztában vannak vele, hogy a gyermekek számára a legbiztonságosabb menedék a család, a szóban forgó lehetőség csak egy utolsó esélyt jelent ott, ahol nem találnak jobb megoldást.

A helyi médiában legutóbb március közepén vert fel nagy port, hogy a dél-kínai Kantonban a babamentő megnyitása óta eltelt másfél hónap során naponta átlagosan öt csecsemőt helyeztek el, s ezért az ott hagyott gyermekekről gondoskodó intézmény kénytelen volt a babamentőt ideiglenesen bezárni. Az intézmény vezetője akkor azt nyilatkozta, hogy a rekordforgalomra, 262 beteg gyerek befogadására és ellátására nem voltak felkészülve.

A babamentő inkubátorok kihelyezése élénk vitát váltott ki a közvéleményben és szakmai körökben egyaránt: sokan azzal érveltek, hogy bizonyos fokig a csecsemők elhagyására ösztönzik a szülőket. A szakemberek viszont úgy vélték, összességében “több a hasznuk, mint amennyi kárt okoznak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik