Élet-Stílus

Túl sok leadott baba miatt áll az inkubátor működése

Pálfi Rita
Pálfi Rita

2014. 03. 17. 13:50

Az elmúlt másfél hónapban naponta átlagosan öt csecsemőt helyeztek el egy babamentő inkubátorral felszerelt kis épületben, amelynek működését a "rekordforgalom" miatt kénytelen volt felfüggeszteni az ott hagyott gyermekekről gondoskodó intézmény.

Korábban a témában:

“Teljesítőképességük határához” értek

A dél-kínai Kantonban az idei holdújév kezdetére megnyitott inkubátort működtető jóléti központ már nem bírta a terhelést, miután január vége óta 262 beteg kisgyermektől váltak meg a felkínált, névtelenséget biztosító módon szüleik – jelentette az országos média hétfőn.

Az intézmény vezetője, Hszü Csiu azt mondta, hogy a szám az országos tapasztalatokhoz képest is igen magas, a rendelkezésükre álló férőhelyek száma kevésnek bizonyult, a szükséges berendezéseknek híján vannak, személyzetük korlátozott, “teljesítőképességük határához” értek. Mint mondta, energiájukat az új jövevényekkel való foglalkozásra, illetve elhelyezésükre kívánják fordítani.

A gondozásba adott kicsik közül 148 volt fiú és 114 lány, és mindegyikük valamilyen betegségben szenvedett. 110 esetben tapasztaltak náluk bénulást, 32 esetben valamilyen szívbetegséget, és 39-en voltak Down-kórosak.

Az első két hétben 79 babát találtak az inkubátorban. A koruk különböző volt, de a többség még nem töltötte be első évét. A szülők egy része pénzt is hagyott a gyermek mellett, vagy egy rövid levelet.

A városvezetés most arról biztosította a közvéleményt, hogy átmeneti intézkedésről van szó, és rövidesen ismét megnyitják a közterületen elhelyezett építményt.

A csecsemők elhagyására öszötönze?

Az ország tíz tartományában 25 inkubátorállomás működik és 18 helyen továbbiak felállításáról döntöttek. Ez volt az első alkalom, hogy fel kellett függeszteni a szolgáltatást a “túl nagy kereslet” miatt. A kísérleti anonim rendszerrel az eddigi tapasztalatok szerint sok olyan kisgyerek életét tudták megmenteni, aki valamilyen rendellenességgel született.

Az első, 2011-ben Hopej tartomány székhelyén, Sicsiacsuangban megnyílt inkubátorba a mai napig több mint 180 csecsemőt helyeztek. Korábban a városi árvaház bejárata előtt hagytak újszülötteket, 2009-2010-ben csaknem kétszázat, akiknek a fele később meghalt.

A babamentő inkubátorok kihelyezése vitát váltott ki a közvéleményben és szakmai körökben egyaránt: sokan azzal érveltek, hogy bizonyos fokig a csecsemők elhagyására ösztönzik a szülőket. A polgárügyi tárca minisztere, Li Li-kuo azonban úgy vélte, hogy összességében “több a hasznuk, mint amennyi kárt okoznak”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.