Élet-Stílus

Túl sok leadott baba miatt áll az inkubátor működése

Az elmúlt másfél hónapban naponta átlagosan öt csecsemőt helyeztek el egy babamentő inkubátorral felszerelt kis épületben, amelynek működését a "rekordforgalom" miatt kénytelen volt felfüggeszteni az ott hagyott gyermekekről gondoskodó intézmény.

“Teljesítőképességük határához” értek

A dél-kínai Kantonban az idei holdújév kezdetére megnyitott inkubátort működtető jóléti központ már nem bírta a terhelést, miután január vége óta 262 beteg kisgyermektől váltak meg a felkínált, névtelenséget biztosító módon szüleik – jelentette az országos média hétfőn.

Az intézmény vezetője, Hszü Csiu azt mondta, hogy a szám az országos tapasztalatokhoz képest is igen magas, a rendelkezésükre álló férőhelyek száma kevésnek bizonyult, a szükséges berendezéseknek híján vannak, személyzetük korlátozott, “teljesítőképességük határához” értek. Mint mondta, energiájukat az új jövevényekkel való foglalkozásra, illetve elhelyezésükre kívánják fordítani.

A gondozásba adott kicsik közül 148 volt fiú és 114 lány, és mindegyikük valamilyen betegségben szenvedett. 110 esetben tapasztaltak náluk bénulást, 32 esetben valamilyen szívbetegséget, és 39-en voltak Down-kórosak.

Az első két hétben 79 babát találtak az inkubátorban. A koruk különböző volt, de a többség még nem töltötte be első évét. A szülők egy része pénzt is hagyott a gyermek mellett, vagy egy rövid levelet.

A városvezetés most arról biztosította a közvéleményt, hogy átmeneti intézkedésről van szó, és rövidesen ismét megnyitják a közterületen elhelyezett építményt.

A csecsemők elhagyására öszötönze?

Az ország tíz tartományában 25 inkubátorállomás működik és 18 helyen továbbiak felállításáról döntöttek. Ez volt az első alkalom, hogy fel kellett függeszteni a szolgáltatást a “túl nagy kereslet” miatt. A kísérleti anonim rendszerrel az eddigi tapasztalatok szerint sok olyan kisgyerek életét tudták megmenteni, aki valamilyen rendellenességgel született.

Az első, 2011-ben Hopej tartomány székhelyén, Sicsiacsuangban megnyílt inkubátorba a mai napig több mint 180 csecsemőt helyeztek. Korábban a városi árvaház bejárata előtt hagytak újszülötteket, 2009-2010-ben csaknem kétszázat, akiknek a fele később meghalt.

A babamentő inkubátorok kihelyezése vitát váltott ki a közvéleményben és szakmai körökben egyaránt: sokan azzal érveltek, hogy bizonyos fokig a csecsemők elhagyására ösztönzik a szülőket. A polgárügyi tárca minisztere, Li Li-kuo azonban úgy vélte, hogy összességében “több a hasznuk, mint amennyi kárt okoznak”.

Ajánlott videó