Nagyvilág

Lukasenko elzárta az európai gázcsapot

A fehérorosz elnök parancsot adott az Európába irányuló tranzit gázszállítások leállítására, amíg Moszkva nem törleszti 260 millió dolláros adósságát.

Alekszandr Lukasenko azután döntött a gázcsapok elzárásáról, hogy komolyan megorrolt Putyinra, amiért holmi pitiáner 180 milliós elszámolási hátralék miatt a Gazprom nemrég 15 százalékkal csökkentette a Fehéroroszországnak szállított földgáz mennyiségét. Minden belaruszok atyja (Lukasenko közismert beceneve Bátyá – magyarul ‘apuska’) azért is neheztel a Nagy Testvérre, mert az orosz gázipari tröszt vezérei még mindig nem írták alá a múlt évi tarifákat rögzítő új szerződést, holott a Kreml ezt már több ízben megígérte.

Csak most kezdtünk kilábalni a válságból, és igazán elvárnánk, hogy Oroszország támogassa a gazdaságunk helyreállítását, ám mégsem sikerült megegyeznünk – fakadt ki a fehérorosz államfő. Jó, én kölcsönkértem a barátaimtól azt a kétszázmilliót, de ne feledjék, hogy a Gazprom meg 260 millióval tartozik a tranzitért. Ezért utasítást adtam a Kormánynak a tranzitvezetékek elzárására, míg a Gazprom nem fizet.

Minket nem érint a duzzogás

Hasonló vita már négy évvel ezelőtt is volt a két ország között, hasonló okok miatt, és a fehéroroszok akkor is eljátszadoztak a gázcsapokkal. Az európai – így a magyarországi – fogyasztókra azonban csakúgy, mint annak idején, ezúttal sem lesz túlzott hatással a két testvérnép duzzogása.

Az Ukrajnán keresztül menő vezetékhálózat kapacitása kétszerese a fehéroroszországinak, így a mostani gázvita az európai exportra nézve csekély jelentőségű. A kapca legfeljebb akkor fog megszorulni igazán, ha a kelet-ukrajnai válság az ukrán tranzitot is veszélybe sodorja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik